Graag stellen wij Emily Gruben (24) aan jullie voor. ‘Een jaar geleden is mijn vader overleden’, zo opent Emily haar podcast genaamd ‘Rouwe Randjes’. Voor de Creative Business-studente is de podcast niet alleen haar afstudeeropdracht, maar ook onderdeel van haar rouwproces.
hoe ben je ertoe gekomen deze podcasts te maken?
Toen mijn vader overleed was ik net begonnen met een afstudeeropdracht op het gebied van marketing. In het jaar na zijn overlijden merkte ik dat ik geen interesse en concentratie meer kon opbrengen voor die opdracht. Vanuit mijn opleiding kwam toen het idee om een zelfstandige afstudeeropdracht te doen en toen kwam al heel snel het idee voor een podcast over het overlijden van ouders terwijl je zelf nog zo jong bent naar voren. Ik had al eerder (toen we wisten dat mijn vader ziek was maar nog niet dat hij zo snel zou overlijden) gespeeld met het idee om gesprekken die ik met vrienden had over het onderwerp vast te leggen, toen vooral omdat er zo veel in zulke korte tijd gebeurde en het me fijn leek om dat vast te leggen voor mezelf. Nu is het meer de insteek om herkenning en steun te kunnen bieden aan lotgenoten. De podcast is dus eigenlijk begonnen als afstudeeropdracht maar komende tijd ga ik bekijken hoe ik het vorm kan geven om ook na mijn afstuderen afleveringen te kunnen blijven maken.
Je hebt verschillende jongeren van de Eve Foundation gesproken. Wat is je bijgebleven? Wat heeft je het meeste geraakt.
Het is me goed bijgebleven hoe fijn het is om lotgenoten te spreken. Meestal zijn de verhalen van de mensen die ik heb gesproken heel anders dan wat ik heb meegemaakt maar toch is er zo veel herkenning. Door de gesprekken voelde ik me echt gehoord en begrepen, zoals ik me het afgelopen jaar nog niet had gevoeld. Daarnaast was ik oprecht geraakt door hoeveel jongeren hun verhaal met mij wouden delen. Ik heb onwijs fijne gesprekken gehad waarin we super verdrietige dingen bespraken maar meestal niet op een hele verdrietige manier. Natuurlijk werd er wel eens een gevoelige snaar geraakt en een traantje weg geslikt maar we hebben ook veel gelachen en vooral veel gedeeld.
Ook Dorien, schrijver van het boek niet alleen…met verhalen van jongeren van EvE heeft ook meegedaan aan je Podcast. Wat heb je van haar geleerd over rouw bij jongeren?
Dorien heeft geweldig goed duiding gegeven aan de gesprekken die ik met lotgenoten in de podcast heb gehad. Door de gesprekken met lotgenoten voelde ik me minder alleen in de dingen die ik denk en voel, maar door Doriens uitleg weet ik ook dat het allemaal niet gek is en waar het vandaan komt.
Wat heeft het voor jou betekend dat je deze Podcast heb gemaakt?
De podcast heeft ontzettend veel voor mijn eigen rouw gedaan. Door de podcast forceerde ik mezelf om naar mijn eigen proces te kijken en de rouw echt aan te gaan. Dit was niet altijd even makkelijk maar door de gesprekken en het onderzoek naar rouw en verlies heb ik alles wat er gebeurd is veel beter een plek kunnen geven in mijn leven.
Wat zou je jongeren die een ouder zijn verloren willen meegeven?
Blijf praten. Pas toen ik ben gaan praten met lotgenoten zijn er dingen op hun plek gevallen en is er echt een last van mijn schouders gevallen. Het verdriet blijft gigantisch maar het voelt toch wat minder alsof je het alleen moet dragen.
Emily Gruben
Interview door
Saar Kroon