EvE groep #20/2:
een afsluiting die geen afsluiting is

mrt 26, 2021

Afgelopen zondag was alweer de laatste dag van de EvE groep #20/2 in Hilversum. En dat wat bedoeld was als een afsluiting krijgt een prachtig vervolg met een spontaan ontstaan idee voor een terugkomdag.

Zes maanden met elkaar

Het EvE programma was voor deze groep een zes maanden durend intensief traject met het herinneren en verwerken van het verlies van één of beide ouders van de kinderen. Tijdens de sessies hebben we over dit verlies geschreven, gepraat en met elkaar gelachen en gehuild. Er werd goed geluisterd met oprechte aandacht voor elkaar en er was ruimte en openheid om te vertellen hoe het echt met iedereen was en welke zaken er in het proces zoal spelen.

Zoals de reactie van één van de deelnemers op een bedank kaartje aangaf:

Bedankt voor de bijzondere reis die we de afgelopen maanden met jullie hebben mogen maken, met een lach en een traan.”

Het programma

Elk programma van de EvE Foundation is een zorgvuldig afgewogen mix van inspirerende en praktische workshops die erop gericht zijn om de jongeren tools te geven om in het dagelijks leven om te kunnen gaan met hun verdriet. In het programma van EvE #20/2 stond een ‘anti-pieker’ workshop naast een workshop intuïtief schrijven, was er een lezing over het zien van mogelijkheden ipv problemen en zijn de kinderen meegenomen in een workshop over communicatie, lichaamstaal en emoties. In de afsluitende sessie kregen alle jongeren een talentenscan met aansluitend een workshop over kwaliteiten, onzekerheden en de richtingen die je met je talenten op kan.

Bij elk programma proberen we ook buddy’s uit het EvE Buddy netwerk te betrekken. Zij hebben uit hun eigen ervaringen moeilijke onderwerpen bespreekbaar weten te maken. Denk aan zorgen over de toekomst, ruzie in het gezin, schuldgevoel en het levendig houden van herinneringen. Ook hielpen ze met praktische zaken als hoe voer je een sollicitatiegesprek? en waar vind ik een stageplek?

Hoe belangrijk het werk van EvE is werd ons weer eens duidelijk uit een reactie van één van de ouders:

“Mocht 3 kinderen heen brengen naar jullie prachtige initiatief van de Foundation. Dat was heel fijn. Dat er een plek is waar hun verdriet en verlies mag zijn. Eén keer per maand een middag om onder leeftijdsgenoten even pas op de plaats, naast de leuke activiteit. Samen koken, samen eten en lachen. Ik geloof dat deze zondagen haar een andere werkelijkheid hebben kunnen laten zien. Mijn diepste dank daarvoor.

Het doet ertoe…wat jullie doen.”

Met dank aan

Elk EvE programma kan niet tot stand komen zonder de hulp en professionele begeleiding van coaches, trainers en workshop leiders. Daarom voor het programma van #20/2 een groot woord van dank aan Inge Marit Wielinga als begeleider. Aan Miranda van de Vegt – Rolf Schrama – Mathilde Keij – Rosetta Drenth – Jeremy Kadouch en Janine Zoer voor hun inhoudelijke inbreng. Aan de buddy’s Jolter Metz en Emmeline Kaarsgaren. Veel dank weer aan Cuisine Culinaire, Gulle Graef, Mrs Italy, Nobel en Carlijne van Popering voor de catering en de kookworkshop tijdens het programma. Speciale dank aan Dorien Verloop die de verhalen van jongeren heeft opgeschreven en wil gaan verwerken in een boek. 

EvE Foundation; blijvende ondersteuning

Hoewel elk programma tot een afronding komt, betekent dit niet dat de rol van EvE klaar is. We blijven betrokken en waar nodig of gewenst blijven we ondersteuning bieden met buddy steun of praktische vraagstukken als stages, studiekeuzes en dergelijke.

De EvE Foundation kan zelf ook elke vorm van ondersteuning goed gebruiken. Om haar werk te kunnen blijven doen. Om de wachtlijst van jongeren te verminderen door meer groepen in meer plaatsen in het land te helpen want elk jaar verliezen zesduizend jongeren één of beide ouders. Met ons programma bieden we ze een netwerk van lotgenoten en reiken de tools aan om in hun dagelijks leven om te gaan met het verdriet en de zorgen.

Steun EvE met een bijdrage, zodat wij meer jongeren kunnen ondersteunen in deze essentiële levensfase. Meer informatie vind je op deze Steun EvE Foundation pagina.

Wil je zelf deelnemen aan een EvE groep schrijf je dan in. Meer informatie vind je op de Voor jou pagina.

 Auteurs

René van Hulst
Nancy Tromp

Dank voor hun inhoudelijke bijdrage

Inge Marit Wielinga – Coach voor Kind
Miranda van de Vegt – Schrijftuintje
Rolf Schrama
Mathilde Keij – Mathilde Music
Rosetta Drenth
Jeremy Kadouch
Janine Zoer – Archepeople
Jolter Metz
Emmeline Kaarsgaren
Dorien Verloop

Dank aan faciliterende partners

Cuisine Culinaire
Gulle Graef
Mrs Italy
Nobel
Carlijne van Popering

 

 

Partners groep #20/2

Over EvE

Jaarlijks verliezen ruim zesduizend minderjarigen één of beide ouders (2013, CBS). Ongeveer 65.000 jongeren groeien op zonder vader en zo’n 38.000 jongeren zonder moeder. Dit gemis ondergaan jongeren vaak in eenzaamheid. Door vrienden worden ze niet goed begrepen en passende hulp is er vaak niet. 

Deze ‘vergeten groep’ jongeren steunt EvE door het bieden van ontwikkelingsprogramma’s, een buddy netwerk van gelijkgestemden en een netwerk dat kansen kan bieden. 

Voor jongeren

Als je een ouder verliest is het fijn om met leeftijdsgenoten te kunnen praten over wat je meemaakt. Dat geeft steun en is een manier om met het verlies om te gaan. Wil jij weten wat EvE voor jou kan doen. Lees dan vooral verder op deze website en meld je aan voor het programma. 

Ondersteun EvE. Met een donatie of sponsoring.

Kinderen die een ouder verloren hebben, helpen groeien tot hun volle potentieel is het doel van EvE. Hierin kunnen we alle hulp gebruiken. Steun EvE met jouw bedrijf of help ons met een donatie.