Cruciale ondersteuning voor jongeren in rouw;
de EvE Foundation, nu ook in Amsterdam

apr 13, 2021

Amsterdam, 13 april 2021. Jaarlijks verliezen ruim zesduizend minderjarigen één of beide ouders (2013, CBS). Wat doe je als jongere met je verdriet, met je zorgen? Wie helpt je? Wie stelt de goede vragen? De EvE Foundation ondersteunt jongeren in hun rouwverwerking en het vinden van nieuw perspectief.

Verdriet de baas

Bij het verlies van een ouder ontstaan naast verdriet ook veel vragen, zorgen en praktische uitdagingen. Want, wie helpt je bij het nemen van lastige beslissingen, wie helpt je bij je schoolkeuze, beroepskeuze of andere levensvragen? Deze jongeren worden vaak niet begrepen door leeftijdsgenoten en ook worden dit soort zaken vaak niet opgepakt door begeleiders op school of door anderen in de omgeving. Reguliere zorg is niet bereikbaar, sluit vaak niet aan, is te duur en wachttijden zijn lang. Door het ‘stille verdriet’ neemt de eenzaamheid onder deze kinderen toe waardoor ze op latere leeftijd vaak kampen met depressie en burn-out.

“Mijn mama was vijf jaar ziek. Ze had kanker. In die jaren heb ik geleerd te genieten van de fijne momenten die je krijgt, want die zijn er niet altijd zo vaak. Ik verlang naar mijn moeder, want ik ben klaar met je afwezigheid.”

De EvE Foundation ontwikkelde een praktisch programma van zes sessies waarin maximaal tien jongeren samen komen om met elkaar te koken, te eten, te leren en vooral ook te praten. Praten over wat je hebt meegemaakt, wat je bezighoudt, waar je tegenaan loopt en de keuzes die je moet maken. Ook na afloop van het programma ondersteunt en faciliteert EvE het onderlinge contact en waar gewenst met introducties voor bijvoorbeeld stages, vervolg ondersteuning, (bij-) banen etc.

De rol van EvE

Naast de programma’s is de EvE Foundation gericht op het bespreekbaar maken van rouw en rouw-gerelateerde onderwerpen om zo de eenzaamheid onder deze groep van jongeren te verkleinen en de zelfredzaamheid te vergroten. Daarnaast agendeert de EvE Foundation pro-actief dit ‘stille verdriet’ zodat bestaande instanties zoals scholen, universiteiten, clubs en verenigingen deze doelgroep beter kunnen ondersteunen. Zo levert EvE een bijdrage aan de preventie en uitval later in hun leven.

“In 2017 is mijn vader overleden aan de spierziekte ALS. Hij heeft mij best vaak een ‘schop onder mijn kont’ moeten geven. Juist deze kleine steuntjes bij belangrijke of onbelangrijke keuzes mis ik erg.”

EvE Foundation Amsterdam

Na de start in 2019 in Hilversum is het nu hoog tijd om ook in andere steden jongeren de mogelijkheid biedt om hun rouw op effectieve wijze te verwerken. EvE Amsterdam start in september 2021 met het eerste programma. Het team van EvE Amsterdam bestaat uit Tamara Meijer-Elzas en Monique Heijst, beiden coach en begeleider van o.a. jongeren in rouw of met een verlieservaring. Voor dit programma kun je als jongere nog steeds aanmelden. Omdat het programma voor de jongeren kosteloos is zoeken we de ondersteuning van Amsterdamse partners en sponsoren om dit mogelijk te maken. Meer informatie over Amsterdam is te vinden op: evefoundation.nl/amsterdam

Ondersteunen

Stichting EvE Foundation kan elke vorm van hulp om deze groeiende groep van jongeren te ondersteunen goed gebruiken. Op 5 mei om 19.30 uur organiseert EvE een online introductie avond voor Amsterdam en regio om meer te vertellen over het programma, over deelname en uiteraard hoe u het programma kunt ondersteunen. Wilt u hierbij aanwezig zijn stuur dan een mail met uw interesse naar post@evefoundation.nl en we sturen u de details van deelname toe.

Wil je aanmelden voor het programma van EvE stuur ons dan ook een mail op post@evefoundation.nl. Kijk voor meer informatie op EvE voor jou.

Over EvE Foundation

De EvE Foundation is opgericht ter nagedachtenis aan Peter Boef die eind 2017 overleed en er dus niet meer kan zijn voor zijn zoons en dochter. “Iedere jongere heeft recht op de juiste steun bij verdriet en bij belangrijke beslissingen die hij of zij nog moet nemen”. Met EvE creëren we een netwerk van mensen om op terug te vallen. Gelijkgestemden onder elkaar.

 Gelegenheid

Persbericht ter aankondiging van de uitbreiding van Stichting EvE Foundation naar Amsterdam.

 Relevante links

Steun EvE
Steunen als organisatie
Deelnemen aan het programma
EvE Amsterdam

 

 

Over EvE

Jaarlijks verliezen ruim zesduizend minderjarigen één of beide ouders (2013, CBS). Ongeveer 65.000 jongeren groeien op zonder vader en zo’n 38.000 jongeren zonder moeder. Dit gemis ondergaan jongeren vaak in eenzaamheid. Door vrienden worden ze niet goed begrepen en passende hulp is er vaak niet. 

Deze ‘vergeten groep’ jongeren steunt EvE door het bieden van ontwikkelingsprogramma’s, een buddy netwerk van gelijkgestemden en een netwerk dat kansen kan bieden. 

Voor jongeren

Als je een ouder verliest is het fijn om met leeftijdsgenoten te kunnen praten over wat je meemaakt. Dat geeft steun en is een manier om met het verlies om te gaan. Wil jij weten wat EvE voor jou kan doen. Lees dan vooral verder op deze website en meld je aan voor het programma. 

Ondersteun EvE. Met een donatie of sponsoring.

Kinderen die een ouder verloren hebben, helpen groeien tot hun volle potentieel is het doel van EvE. Hierin kunnen we alle hulp gebruiken. Steun EvE met jouw bedrijf of help ons met een donatie.